Bilde av bokpratere fra Skien og Porsgrunn bibliotek.

Bokpraten

På Bokpraten tar bibliotekets ansatte deg med på en reise i litteraturen. I løpet av en halv time forteller vi om våre aller beste bøker, og du får spennende, interessante og noen ganger morsomme lesetips.

Bokpraten er et samarbeid mellom Skien og Porsgrunn bibliotek. Det er ansatte fra begge bibliotekene som holder bokprat, og så får vi med noen inviterte gjester av og til.

Kom innom da vel! – Og ta gjerne med deg nistepakka eller en kopp kaffe eller te.

Tidspunkt: Bokpraten har tatt juleferie. Starter opp igjen på nyåret.
Gratis inngang.

 

Nedenfor finner du omtale av bøkene vi snakket om høsten 2021, og i menyen finner du lenker til tidligere bokprat-sesonger.

 

Bokpraten høsten 2021

 

 

Bokpraten 4. november

 

Brit Bildøen: Tre vegar til havet. Samlaget 2018.

Når er man for gammel til å få barn?

Etter spontanaborter, prøverørsforsøk og årevis i ventekø for å få adoptere et barn fra Kina, mottar kvinnen i Tre vegar til havet et brev. Direktoratet har trukket tilbake godkjennelsen. Hun og mannen har nådd aldersgrensen den norske stat har satt for hvor gamle man kan være for å adoptere barn.

Vi følger kvinnen i tre ulike perioder etter avslaget.  Tre vegar til havet handler om avmaktsfølelse over at skjebnen overlates til ansiktsløse saksbehandlere. Det handler om sorg, sinne, desperasjon og om livet etter erkjennelsen av at det på tross av all smerte, lengsel og kamp så skulle man ikke få barn likevel.

Brit Bildøen mottok nynorsk litteraturpris for denne boka.

> Er Tre vegar til havet inne på biblioteket?

 

Brit Bildøen: Over land og hav: eit år med trekkfuglar. Kagge forlag 2020.

Kan du mye om fugler?

Hvis svaret er nei, er dette boken for deg! Brit Bildøen er romanforfatteren som ville lære seg mer om fugler. Hun oppsøkte fuglekikkermiljøet og dro av sted på turer i inn– og utland for å observere fugler. Hun kjøpte seg bedre kikkert og skrev ned det hun opplevde i møte med fugler, folk og andre dyr.

Over hav og land er en sakprosabok med et språk verdig en roman. Her får vi dele forfatterens nysgjerrighet, og særlig er det trekkfuglene som Bildøen har rettet sin oppmerksomhet mot. Vi får lære masse om fugler, alt fra artige fakta til fuglenes levekår og om hvordan menneskelig aktivitet påvirker disse sårbare dyrene.

> Er Over land og hav inne på biblioteket?

 

 

Bokpraten 23. september

 

John Green: The Fault in Our Stars. Gyldendal 2013.

… eller Faen ta skjebnen, som den heter på norsk, er verdens største ungboksuksess siden Harry Potter. Boka forteller den intense historien om Hazel Grace Lancaster og Augustus Waters, to unge mennesker med kreft, to ungdommer som ikke vet om livet blir så mye lengre enn det de allerede har levd, men som nølende og prøvende utforsker og utfordrer hverandre. Sammen prøver de å finne mening, og Green er en så god forfatter at et klassisk sujett aldri blir klisjépreget, bare gripende.

> Er Faen ta skjebnen inne på biblioteket?

 

 

 

Øystein Stene: Pustens lov. Gyldendal 2020.

Den første boka i trilogien Alm av Øystein Stene. Pandemien er på en måte over, så lenge man holder seg inne i hermetisk lukkede byer. Utsetter man seg for lufta utafor, blir man redusert til et dyr i menneskekropp. Alm er 19 år og har levd hele livet i et postapokalyptisk Oslo. Men hva skjer hvis hun tvinges ut, til lufta som skulle være for alle, men som er blitt en brutal fiende?

Pustens lov er en smart, intens og grublende bok om falsk trygghet bak høye murer, kanskje på bekostning av alle andre, om oss og dem, og om farlig luft. Er lufta for alle, eller bare noen få? Pustens lov føles viktig, og det samme gjelder bok 2 i serien, Drømmenes orden.

 > Er Pustens lov inne på biblioteket?

 

 

John Green: Skilpadder hele veien ned. Gyldendal 2018.

Den nye boka fra verdens største ungbokforfatter! Endelig! Det var fem år siden Faen ta skjebnen, og så viste det seg at grunnen til at det hadde tatt så lang tid var forventningspresset og Greens egen kamp mot OCD, tvangslidelser som han har slitt med siden han var ung, og som også er en stor del av tilværelsen til hans nye heltinne, Aza Holmes. Green skriver innsiktsfullt om livet med OCD og om alt det andre som også kan være en del av livet selv om man lider av tankespiraler, som Aza kaller dem.

Dessuten inneholder boka en fin slags kjærlighetshistorie, og et skikkelig mysterium. John Green er en klok forfatter.

> Er Skilpadder hele veien ned inne på biblioteket?

 

 

Bokpraten 16. september

 

Jostein Gaarder: Akkurat passe. Aschehoug 2018.

Albert treffer Eirin foran en kaffeautomat på Universitetet i Oslo på 70-tallet. De er begge ferske filosofistudenter og har livet foran seg. I bokas start treffer vi Albert 37 år senere. Han har nettopp fått en beskjed som forandrer livet, og han gir seg selv 24 timer til å skrive ned historien om seg selv og Eirin.

Akkurat passe er en liten bok om store temaer. Den holder tak i deg og får deg til å stoppe opp. Absolutt verdt å bruke noen timer på en høstkveld.

 

> Er Akkurat passe inne på biblioteket?

 

 

M. R. Carey: Menneskebarnet. Schibstedt 2015.

Vi treffer 10 år gamle Melanie. Hver morgen blir hun hentet på cellen sin av Sersjant og soldatene hans. Da må hun sette seg i en rullestol hvor både ben, armer og hode blir spent fast. Så trilles hun inn i klasserommet hvor hun får undervisning sammen med de andre barna. De har ulike lærere. Melanies favoritt er miss Justineau. Hun leser historier for dem. Men hvorfor er alle bare spent fast?

Menneskebarnet er spennende, urovekkende og rørende. Den handler om omsorg og relasjoner, om voksnes ansvar for barn og om hva som er rett og galt. Og hvis du aldri har lest en zombie-bok før, så kan du kanskje starte med denne?

> Er Menneskebarnet inne på biblioteket?

 

Aicha Bouhlou: Aichas salatfantasier. Gyldendal 2021.

Hva tenker du på når jeg sier salat? Det kan hende du har endret oppfatning etter å ha lest og bladd deg gjennom Aichas salatfantasier. I denne fantastiske kokeboka tar Aicha Bouhlou oss med på en reise gjennom mat. Aicha har røtter i Marokko, og rettene i denne boka bærer absolutt preg av det. Her er det kjente klassikere og nye kombinasjoner. En fargerik og fantastisk bok for alle som er glad i mat.

> Er Aichas salatfantasier inne på biblioteket?

 

 

 Liv Loftesnes, Yngvar Andersen: De beste tingene i livet er ikke ting. Aschehoug 2018.

Jeg elsker å ha det ryddig og jeg er egentlig glad i å rydde. Men jeg hater å rydde når jeg egentlig ikke vet hvor ting skal og alle rom, skuffer og skap er stappfulle. Jeg er sikkert ikke alene. Denne fantastiske lille ryddeboka har virkelig hjulpet meg på veien mot et mer ryddig hjem og et mer ryddig liv. Ekteparet Liv Loftesnes og Yngvar Andersen deler av sin egen ryddereise og gir oss fantastiske tips på veien. Anbefales av alle som ønsker seg mer tid til det som virkelig betyr noe.

> Er De beste tingene i livet er ikke ting inne på biblioteket?

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Translate »
Click to listen highlighted text!