Bokpraten

Velkommen til en halvtimes reise i litteraturen. Bibliotekets ansatte forteller om bøker som gleder, utfordrer og engasjerer.
Nye lesetips hver uke. Ta gjerne med matpakka hvis du er på jobb i nærheten.

Bokpraten er i gang. Hver torsdag kl. 12.Gratis.

 

Bokpraten 6. februar:
forsidebildeJens M. Johansson: Lavterskeltidbud. Tiden, 2019.

Hvordan går det når en 46 år gammel middelklassemann skal skrive bok om arbeiderklassen og går undercover som ansatt på Kiwi?

Adams forfatterkarriere har lenge vært dalene og privatlivet likeså, da han mottar et stort stipend. Oppgaven er å skrive en roman om «de andre», og Adam blir skvist inn i skjæringspunktet mellom arbeiderklassen og det intellektuelle litteraturmiljøet.

Lavterskeltilbud er en humoristisk tragedie om kulturforskjeller, midtlivskrise og vanskelige familierelasjoner. Boken var en av seks finalister til P2-lytternes romanpris i 2020.

> Er Lavterskeltilbud inne på biblioteket

 

forsidebildeShaun Bythell: En bokhandlers dagbok. Gursli Berg, 2018.

I den bitte lille skotske byen Wigtown fins det hele 16 bokhandlere. En av disse er bruktbokhandelen The Book Shop som eies av Shaun Bythell.

I En bokhandlers dagbok blir vi med i et år av Shaun Bythells liv. Bythell forteller i en tørrvittig og lun tone om livet i bokhadelen, og om livet i idylliske Wigtown.  Han har et skarpt og satirisk blikk på blant annet frekke kunder, gjerrige turister, grådige nettbutikker, elektoniske bøker, rydde-eksperter og sine eksentriske ansatte.  

En bokhandlers dagbok er oversatt til en rekke språk og har høstet gode kritikker. Og lurer man på hvordan det går med The Book Shop etter endt lesing av boken, så kan man følge med videre på facebook.

> Er En bokhandlers dagbok inne på biblioteket?

 

forsidebilde

Nora Krug: Heimat – et tysk familiealbum. Spartacus, 2019.

Hvordan er det å ha vokst opp i Tyskland flere tiår etter andre verdenskrig? Hvordan føles det å ikke vite hva besteforeldrene dine gjorde da synagogene brant?

Dette er tema for Heimat – et tysk familiealbum. Nora Krug forteller gjennom bilder, utklipp, notater, tegninger og tegneserier om mangelen på egen hjemstedsfølelse på grunn av skammen, arvesynden og uvitenhet om sin egen families rolle under Hitlers regime. Hun tar oss med på en reise gjennom familiens og Tysklands historie hvor hun forsøker å avdekke mysteriene. Vi blir med til Tyskland på førtitallet, vi blir med når Nora oppsøker kjente og ukjente familiemedlemmer, og vi blir med til arkiver og i ransakelsen av hennes egen hukommelse og erfaringer.

Heimat  – et tysk familiealbum er en viktig bok, hvor Nora Krug gir stemme til en hel generasjon tyskere.

> Er Heimat – et tysk familiealbum inne på biblioteket?

 

KLIMA-BOKPRATEN 23.1.2020

Fra 19.januar til 10. februar var det en klimafestival i Grenland, i regi av Besteforeldrenes klima-aksjon, Naturvernforbundet og Natur og ungdom, Grenland.

Årets første bokprat tok derfor for seg 3 klimarelaterte romaner:

 

Carl Frode Tiller: Begynnelser.  Aschehoug, 2017

Boka heter Begynnelser, men begynner med slutten. Biologen og naturvernentusiasten Terje, 47 år gammel, – ligger for døden på sykehuset etter å ha kjørt rett inn i et vogntog på glatt føre. Det var ikke ei ulykke, men et valg fra Terjes side. Så begynner en baklengs ferd i Terjes liv, helt tilbake til 12-årsalderen. Ferden går med ujevne hopp, – et døgn, 4 måneder, 2 år, 12 år. Allerede fra ungdommen av er Terje opptatt av naturen, alt som kryper og svømmer. Han samler froskeegg til akvariet sitt, og blir etter hvert en skikkelig «naturnerd». Som voksen får han jobb i miljøavdelingen i Fylkeskommunen, der han med stor iver og nidkjærhet kjemper for utrydningstrua arter i sitt ansvarsområde. 

På det sosiale området strever både gutten, tenåringen og mannen Terje. Mora er plaga av jevnlig depresjon, foreldrene krangler mye og forholdet til storesøstera Anita er også problematisk.

Han gifter seg med Turid og de får dattera Marit, og noen år har han et ganske greit liv med den lille familien. Vi skjønner imidlertid ganske raskt at tungsinnet og de destruktive tankene plager Terje mer enn en skulle tro, og han bærer på en absolutt reell bekymring for livet på jorda, fra de minste insektene til de største pattedyra, og opplever nok også at han ikke blir hørt når han roper varsku på vegne av hele det kompliserte økosystemet, der alt henger sammen med alt….

Denne boka handler absolutt om klima og klimatrusler. Men den handler like mye – og kanskje enda mer – om klimaet mennesker i mellom, familiebånd, kjærlighet, hat, avhengighet og frihetslengsel.

Carl Frode Tiller er en mester i psykologisk dybdeboring, med en evne til å beskrive den sosiale dynamikken mellom folk med til dels svært ulik virkelighetsoppfatning. Ikke minst er han god til å  beskrive krangler og  skriver usentimentalt og med svart humor om  nære relasjoner, der små avgrunner åpner seg mellom Terje og de andre.

 

Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs, ifølge filosofen Søren Kierkegaard.  Dette visdomsordet tror jeg kanskje kan ha vært Carl Frode Tillers utgangspunkt for å skrive denne boka…

> Er Begynnelser inne på biblioteket

Jim Lynch: Når havet stiger. -[Oslo] : Font, cop. 2014

13 år gamle Miles sniker seg ut om natten for å lete etter skalldyr i fjæra. Han finner i stedet en svært sjelden kjempeblekksprut, noe som skaper oppstyr i den lille byen. Miles’ synske venninne, den eldre kvinna Florence, –  spår at flere uvanlige hendelser er i vente, som  blant annet at en enorm tidevannsbølge snart skal komme. Både innbyggerne i byen og tilreisende journalister tilskriver Miles profetiske evner, og vil ikke gi ham fred.  Men Miles er bare en tenåring som har nok med sine egne bekymringer, som at foreldrene skal skilles og en gryende avstandsforelskelse i den tøffe jente Angie, som synger i rockeband.

Denne romanen foregår i Pugetsundet i staten Washington, der Miles bor med sine foreldre i et hus satt opp på påler på grunn av de store tidevannsforskjellene. Han er en vitebegjærlig, intelligent gutt med en altoppslukende interesse for livet i havet og i mudderet som blir blottlagt ved lavvann i bukta hans. Han kan navnet på hundrevis av marine arter, kjenner til hvordan de lever og formerer seg, og leverer fisk og skalldyr til både spisesteder og forskning.  Funnet av den sjeldne kjempeblekkspruten og andre sjeldne arter gjør ham til en lokalkjendis og pressemaskot. På grunn av utsagnet: «Jeg tror jorda prøver å fortelle oss noe», får han nærmest status som en lokal Messias, selv om han prøver å fortelle pressen at det er Florence som har disse evnene.  Boka formidler på en engasjerende måte hvor nødvendig det er å bevare livet i havet for å berge livet på landjorda.

> Er Når havet stiger inne på biblioteket?

 

Jostein Gaarder: Anna : en fabel om klodens klima og miljø. – Oslo : Aschehoug, 2013.

Anna Nyrud, 10 år, vokser opp i ei norsk bygd. Nyttårsaften dette året må den tradisjonelle kanefart-turen erstattes med traktor-tur fordi det ikke fins snø.  De voksne mumler om global oppvarming og klimaendringer, og Anna blir redd. Dette blir starten på Annas engasjement for natur, klima og miljø, noe som følger henne inn i ungdomsåra sammen med kjæresten Jonas og den miljøgruppa de oppretter. Midt i kampen for å redde utrydningstrua dyre- og plantearter opplever Anna skakende drømmescenarier om framtida.

Synsvinkelen skifter til 2082, og hovedpersonen er Nova, Annas oldebarn. Havet har steget, store økosystemer er ødelagt, tusenvis av plante- og dyrearter er borte, og Norge er fullt av klimaflyktninger fra land lenger sør som ikke lenger er beboelige.

Anna som 16-åring i 2012 sendes til psykolog av sine foreldre for å få hjelp til å bearbeide de sterke drømmene om framtida.  Han konkluderer med at «pasientens uro for global oppvarming» ikke er noen sykdom som trenger medisinsk behandling, han mener snarere at vi må se oss om etter en slags resept for mangelen på bekymring for global oppvarming…

 

Denne fabelen handler om klodens klima og miljø og starter i vår tid og forsetter inn i fremtiden til 2082. Fortellingen krysser grenser for hva som er mulig, og hva som er naturlig, samt at det er en alvorlig historie om hvordan det kan gå med jorda hvis vi ikke besinner oss.

Boka er skrevet for ungdom, men kan leses med utbytte av et langt eldre  publikum.

> Er Anna – en fabel om klodens klima og miljø inne på biblioteket?

 

Translate »
Click to listen highlighted text!