Bokpraten

Bokpraten er slutt for i høst. Vi starter opp igjen på nyåret.

På Bokpraten tar bibliotekets ansatte deg med på en reise i litteraturen. I løpet av en halv time forteller vi om våre aller beste bøker, og du får spennende, interessante og noen ganger morsomme lesetips.

Kom innom da vel! – Og ta gjerne med deg nistepakka eller en kopp kaffe eller te.

Gratis inngang.

 

Nedenfor finner du omtale av bøkene vi snakket om høsten 2020, og i menyen finner du lenker til tidligere bokprat-sesonger.

 

Bokpraten 5. november

 

Jocelyne Saucier: Det regnet fugler. Cappelen Damm 2020.

forsidebilde

Tre gamle karer bosetter seg langt inne i skogen. Det er der de tre vet at de skal ende sine dager.

Men så lenge det er liv i de gamle skrottene driver de med både jakt og fiske og vedhogging. Slik  nyter de de stille dagene sammen med hundene sine i de store skogene i Nord – Ontario.

En av karene dør like før en fotograf fra Toronto dukker opp en dag for å lage en reportasje om dem, og spesielt han som overlevde den store skogbrannen i 1916. Til hennes skuffelse var det nettopp han som døde like før hun fant dem. Men hun skjønner at her er det likevel mange historier å hente.  Særlig når det i tillegg oppstår søt musikk! En dame i 80-årene dukker nemlig opp i skogen etter å ha tilbrakt mesteparten av sitt liv på et psykiatrisk sykehus.

Denne fantastiske boken av canadiske Jocelyn Saucier har vunnet flere priser. Det er også blitt laget en film basert på boken.  En annerledes, underfundig og rørende leseopplevelse venter den som velger seg denne boken!

> Er Det regnet fugler inne på biblioteket?

 

 

 

Bokpraten 15. oktober

 

Franzobel: Medusas flåte. Cappelen Damm 2019.

forsidebilde

Skip Ohoi! Heis seilet og gjør deg klar for en ramsalt sjøroman!

Medusas flåte tar for seg et av verdenshistoriens mest kjente forlis. I 1816 reddet 127 mennesker seg om bord på en flåte da at fregatten Medusa forliste utenfor kysten av Senegal. Etter å ha drevet rundt i 13 dager kom endelig redningen, men da var det kun 15 levende mennesker igjen på Medusas flåte.

I denne språkmektige og røffe boken utforsker Franzobel hva som skjer med menneskelig etikk, moral og vett i en slik fortvilet situasjon. Hva skjedde egentlig på Medusas flåte? Og hva var prisen for overlevelse?

> Er Medusas flåte inne på biblioteket?

 

Virginie Despentes: Vernon Subutex 1. Gyldendal 2018.

forsidebilde

Hva inneholder egentlig lydopptaket med Alex Bleach?

Tidligere platebutikkeier Vernon har vært arbeidsledig lenge, og når pengene tar slutt, blir han kastet ut av leiligheten sin. Hjemløs og fattig starter han på en reise fra sofa til sofa gjennom Paris, hvor vi blir kjent med et knippe skakkjørte, men komplekse, karakterer. Før vennen hans, rockestjernen Alex Bleach, døde, ga han Vernon et lydopptak han hadde gjort av seg selv. Mange har stor interesse for Bleach, og flere vil ha kloa i lydopptaket av varierende grunner.

Dette er boka for deg som er klar for en deilig dose fransk sex, drugs and rock’n roll. Det blir friskt, morsomt, rølpete og provoserende når Virginie Despentes sparker både oppover og nedover i denne samfunnskritiske romanen. Siste bind i trilogien om Vernon Subutex kom på norsk i 2020.

> Er Vernon Subutex inne på biblioteket?

 

 

 

Bokpraten 8. oktober

 

Elin Dahling: Opphav. Liv forlag, 2018

forsidebilde

Salvador, Brasil, 2012: Norske Asta og brasilianske Tiago møtes på en bar i storbyen – han er fastboende, hun en erfaren backpacker. Et forhold oppstår, men ikke uten forviklinger. Kulturforskjeller og ulike livserfaringer blir utfordringer for begge, men kjærligheten kjenner ingen grenser…

Lisboa, 1512: Familiefaren Salvador er på jobb som vakt i byens bank da han urettmessig beskyldes for å ha stjålet en smaragdøredobb fra kona til en av bankens rike kunder. Han tas til fange, settes i «Hullet» og sendes med skip til arbeidsleir i Vest-Afrika. Under innseilinga til havnebyen i Afrika klarer han å rømme inn i jungelen, der nye opplevelser venter…

Vest-Afrika, 1826:  11 år gamle Ife og broren, 13-åringen Odeh, tas til fanger av slavehandlere under bading i elva der de bor. De tilbringer sjøreisa til Brasil på et skip fullt av andre slaver, med et mannskap som forgriper seg på kvinnene og jentene ustanselig. Framme i Salvador prøver de å rømme, men tas til fanger på nytt og selges på slavemarkedet. Plantasjelivet byr på mer vold og overgrep fra slaveeierne, men også vennskap og kjærlighet mellom slavene sjøl.

Lisboa, 1588:  Den unge sjømannen Luiz mønstrer på et frakteskip med kurs for England, men skipet rammes av uvær og havner ved Moster på  Norges vestkyst, der det forliser. Luiz blir værende i Norge og blir opphavet til en familie som norske Asta fra nåtidsfortellingen er en del av…

Gjennom 500 år og 4 sterke fortellinger bindes det hele sammen på finurlig vis gjennom mange slektsledd. Velskrevet og spennende om mørke kapitler i menneskehetens historie, men også med glimt av håp, vennskap og kjærlighet.

> Er Opphav inne på biblioteket?

 

Birgit Alm: De fremmede. Tiden forlag, 2020

forsidebilde

I en liten by i Sør-Spania lever «De fremmede», – engelskmenn og skandinaver – et heller ørkesløst liv, med shopping, kaféliv, alkohol, sladder og seine kvelder. Boka beskriver en dag i flere  av disse menneskenes liv.  Selma er grafisk designer, på jakt etter oppdrag. Ted flyttet til Spania til tanta da det ble slutt med kjæresten hjemme i England. Kevin har rømt fra tilbakebetaling av penger han har forsøkt å snuske til seg. Han har vært sammen med Selma, men ble sendt på dør da han også innledet et forhold til norske Liv, som har kommet sørover for å gravlegge sin mor.

Forfatteren karakteriserer i et intervju boka som en stafettroman hvor handlinga går fra den ene personen til den andre, alle med sine savn og lengsler, hemmeligheter og brustne håp.

De fleste fremstår som å ha flyktet fra noe, med drømmer om noe mer, men sitter fast i en håpløshet de ikke greier å komme ut av. Hverdagen preges av uvirksomhet og ensomhet, der de tilbringer dagene i evige diskusjoner om alt og ingenting på de lokale pubene og kaféene.

De forblir fremmede i et lokalsamfunn som er avhengig av dem, men som også har sine egne utfordringer med arbeidsløshet og fraflytting….

En tankevekkende, men litt trist roman skrevet med skarp observasjonsevne og stor innsikt i denne formen for «landflyktighet»!

> Er De fremmede inne på biblioteket?

 

 

 

Bokpraten 24. september

 

Neil Gaiman: Kunsten å være kreativ. Vigmostad og Bjørke 2020.

forsidebilde

Neil Gaiman er en klok mann, og en elegant forteller, og selv om mye av produksjonen hans hører til i barneavdelinga, er det likevel mye å fryde seg over for voksne. Gaimans forfatterskap kretser ofte rundt gamle myter, men denne interessen for mytologi og skrivekunst kommer selvfølgelig fra et sted. Hvor? Fra biblioteket, så klart.

Kunsten å være kreativ er en liten inspirasjonsbok om kunst, om hvorfor kunst er viktig, om å skrive, og om biblioteker. Og bibliotekarer. Alle bibliotekansatte burde lese denne boka når de trenger en oppmuntring. Og alle bokelskere burde lese denne boka, fordi Gaiman forteller så fint om hvordan det er å elske å lese.

 

> Er Kunsten å være kreativ inne på biblioteket?

 

Keri Hulme: Margfolket. Pax 1994.

forsidebilde

En enestående vakker og rystende bok fra New Zealand om tre ensomme mennesker som finner og utfordrer og svikter hverandre. Vi møter Kerewin Holmes, forfatterens alter ego, eneboer og kunstner; Joe, enkemann og fosterfar; og Simon, et stumt barn på rundt ti år, trolig europeisk, skylt i land etter et skipbrudd. Skjæringspunktet mellom maori- og vestlig kultur står sentralt i boka.

Margfolket er en bok om isolasjon, og det store spørsmålet er om disse tre menneskene kan bryte isolasjonen og finne fram til et fellesskap. Men det er ikke en rett-fram-historie, der de tre bare skal overvinne føringene fra sin egen fortid for å komme fram til en forløsende, lykkelig slutt. De svikter hverandre på det grusomste, de gjør vondt enda mye verre. Finnes det likevel håp? Boka vant Booker-prisen i 1985.

> Er Margfolket inne på biblioteket?

 

 

Erik Larson: Djevelen i den hvite byen – Mord, mani og mani på verdensutstillingen som forandret USA. Font 2016.

forsidebilde

 

Historien om en flink fyr og en fæl fyr, og om verdensutstillingen i Chicago i 1893, som ble tildelt i 1890. Arrangørene hadde 2 1/2 år på seg til å designe og bygge hele utstillingen: Enorme byggverk, haller, severdigheter, parkområder, kanaler og innsjøer. I en forblåst ødemark ved Lake Michigan.

Den flinke fyren er prosjektleder og hovedarkitekt Daniel Burnham. Den fæle er H. H. Holmes – svindler, bigamist og seriemorder. I skyggen av verdensutstillingen svindlet han seg først inn i et apotek, drepte trolig eieren, og bygget deretter et hotell på den andre siden av gata, et hotell som var spesialdesignet til å ta livet av de kvinnelige gjestene.

Boka er et overflødighetshorn av fargerike historier om menneskelig skaperkraft, oppfinnsomhet og destruktivitet.

> Er Djevelen i den hvite byen inne på biblioteket?

 

 

 

Bokpraten 10. september

 

Johan Harstad: Max, Mischa og tetoffensiven.Gyldendal 2015.

Max, Mischa og Tetoffensiven er en stor bok på mange måter. Johan Harstad bruker over 1000 sider på å fortelle historier om mennesker og liv levd, og han gjør det storslått. Det handler om kjærlighet, vennskap og krig, men mest av alt handler det om tilhørighet. Vi blir kjent med Max som vokser opp i både Rogaland og New York. Vi blir også kjent med Max sin onkel Owen, eller Ove som han het da han fortsatt bodde i Norge. Vi opplever Norge, USA og Vietnam, og vi får referanse på referanse til både film, litteratur og kunst underveis. En nydelig bok som er vel verdt timene det tar å lese den.

> Er Max, Mischa og tetoffensiven inne på biblioteket?

 

 

 

Johan Harstad: Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Gyldendal 2005.

Mattias ble født samme dato som månelandingen, og av de som landet på månen den dagen, er det Buzz Aldrin som fanger hans oppmerksomhet. Han som sto i bakgrunnen, men allikevel var en viktig brikke. Mattias ønsker ikke å stå foran, han ønsker ikke å bli nummer én, men han vil fortsatt bety noe. En nydelig bok om vennskap, oppvekst, hemmeligheter, kjærlighet, Færøyene og psykisk helse. En bok om det grunnleggende behovet i mennesker for å føle seg nyttig.

> Er Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? inne på biblioteket?

 

 

 

Translate »
Click to listen highlighted text!