Bokpraten

Velkommen til en halvtimes reise i litteraturen. Bibliotekets ansatte forteller om bøker som gleder, utfordrer og engasjerer.
Nye lesetips hver uke. Ta gjerne med matpakka hvis du er på jobb i nærheten.

Tidspunkt: Torsdager kl. 12.00.

Nedenfor kan du lese om bøkene vi har pratet om i år.

Torsdag 4. oktober

OmslagsbildeErlend Nødtvedt: Vestlandet. Aschehoug 2017.

Bli med på en biltur til Vestlandet du aldri kommer til å glemme!

Ta plass i den gamle Toyotaen til forfatteren Erlend og billedkunstneren Yngve, fest sikkerhetsbeltet og gi gass! Ikke la det plage deg at hodet til bondeopprøreren Anders Lysne fra Lærdal ligger i bagasjerommet! Formålet med turen er nettopp å bringe hodeskallen tilbake der hvor våre venner mener den hører hjemme, etter et to hundre års ufrivillig opphold i Bergen. Slik skal Vestlandets ære gjenopprettes.

Men dette blir en biltur der stort sett ingen ting går etter planen. Ferden går langs smale og svingete veier, over broer, gjennom tuneller og inn på ferja.

Det blir mildt sagt mange omveier, og underveis dukker det opp en del kjente kulturpersonligheter. Alle fra Vestlandet, selvsagt. Noen lever, andre er ikke lenger blant oss. Men Erlend og Yngve er ikke så nøye på akkurat det.

De roter seg bort i mye. Bjørnejegere, tyske bobiler, geiter i baksetet og ikke minst VFF – Vestlandets Frigjeringsfront.

Det er selvsagt mye vær i boka. Øsende, pøsende, plaskende regn. Ulende nordavind. Til og med orkanen Vegard må de måle krefter med.  Klimakrise? Nei, det har alltid regnet på Vestlandet!

Det er ingen tvil om at dette er en helt spesiell roman. Først og fremst er det en ekte veiroman. Ispedd gode doser røverhistorie, eventyr, geografi og historie.

Erlend Nødtvedt har en forbløffende evne til å få alt til å henge sammen på en sjarmerende og lesevennlig måte.Mest av alt er boka en uforbeholden hyllest til landsdelen. Som forfatteren sier: “Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand.”

Dette er ei bok å kose seg med i mørke høstkvelder, enten du er vestlending eller ei!

<< Er boken inne på biblioteket?

 

Torsdag 27. september

OmslagsbildeAli Smith: Høst. Oktober 2018

Daniel Gluck er 101 år gammel og ligger på dødsleiet. Elisabeth Demand er 32 år gammel og underviser i kunst på universitetet. Daniel og Elisabet var naboer da Elisabeth var barn, men på tross av den store aldersforskjellen var de gode venner som ofte møttes og hadde mange samtaler om kunst og litteratur.

Høst er historien om uvanlig vennskap og kjærlighet, men det er også historien om dagens Storbritannia etter Brexit-avstemningen. Gjennom referanser til blant annet litteratur, kunst og film, forteller Ali Smith en historie med mange lag og meninger. Vennskap, kjærlighet, rasisme, løgner, miljøsak, flykning-krisen og politiske skandaler, er noen av temaene i denne mange-bunnede romanen fra en av Storbritannias aller smarteste forfattere.

<< Er boken inne på biblioteket?

OmslagsbildeKopano Matlwa: Menssmerter. Solum 2018

Hvordan er det å være ung, kvinne og lege i dagens Sør-Afrika?

Masechaba lider i tenårene av kraftige menstrasjonsblødninger som hemmer henne både fysisk og sosialt. Senere utdanner hun seg til lege, men jobben i Sør-Afrikas offentlige helsesystem viser seg å være langt unna det glamorøse livet som hun trodde en doktor-tittel ville gi henne. Fremmedfrykt, overtro og sosial kontroll, blandet med stor mangel på både økonomiske og personalmessige ressurser, viser seg å være langt mer enn Masechaba kan håndtere.

Menssmerter handler om skam og tabu rundt kvinnekroppen, og om rasisme, hatvold, klasseforskjeller og makt. Prisbelønte Kopano Matlwa  er en ny og viktig stemme fra Sør-Afrikas Born free-generasjon.

<< Er boken inne på biblioteket?

 

Torsdag 20. september

OmslagsbildeTore Kvæven: Når landet mørknar. Samlaget 2018

Året er 1293, og ungguten Arnar Vilhjalmson ror kvalrossjakt for første gong. Etter jakta står ei jente framfor han. Ho ser på dyret han har felt, blikket hennar er trassig, orda hånande. Så snur ho seg og spring. Ho heiter Eir. I Vesterbygda på Grønland stig uroa. Kvalrossen som gjorde dei rike, har trekt seg unna. Skipa frå Noreg og Island som seglar hit for å drive handel kjem sjeldnare enn før. Er dette dei siste tider? Arnar har ein draum om å byggje seg eit skip og sette kursen mot landa i vest, der det fins tømmer, jern og framtidstru. I denne draumen er også Eir med. I jakta på ei betre framtid er han klar for å trasse både høvdingen, sine eigne gudar og lovane i landet han bur i. Omtalen er utarbeidd av BS.

<< Er boken inne på biblioteket?

OmslagsbildeTore Kvæven: Hard er mitt lands lov. Samlaget 2011

I Roma på 1000-talet ligg det norske skipet Havjerven til hamn, etter å ha vore på tokt langs spanskekysten. Høvdingen blir utfordra og drepen i sverdkamp av ein ukjend grønlending ved namn Ulfr. Ulfr ranar til seg høvdingtittelen på skipet og lokkar mannskapet med seg på ei vill ferd over Middelhavet, nedover kysten av det vikingane kalla Store Serkland og oppover elva vi kjenner som Kongo-elva. Kven er eigentleg denne framande grønlendingen, og kva hensikter har han?  Omtalen er utarbeidet av BS.

<< Er boken inne på biblioteket?

 

 

Torsdag 13. september

OmslagsbildeMohsin Hamid : Exit vest. Cappelen Damm 2017

En kjærlighetshistorie i ei kaotisk tid. Mennesker på flukt. Drømmen om et liv i fred. Dette er ingrediensene i denne kritikerroste lille romanen av den pakistanske forfatteren Mohsin Hamid.

Nadia og Saeed – to unge mennesker i et land på randen av borgerkrig – forelsker seg og innleder et  forhold. Hun er viljesterk, sensuell og selvstendig, han er mer forsiktig og tilbakeholden. Ettersom krigen rykker nærmere, blir arbeidsplasser borte, droner og jagerfly flerrer himmelen, og håpet om ei framtid i hjemlandet falmer. De to, og millioner av andre, tenker på flukt. De skaffer penger, får tak i en som fikser slike reiser, og drar ut i det uvisse. Veien til vesten går gjennom ei mørk dør og ender på magisk vis på den greske øya Mykonos. Seinere følger vi Nadia og Saeed på enda to fluktruter, først til London og så til San Francisco i USA. Rundt disse storbyene er det bygd opp nye enorme «byer» i kategorien flyktningleire/arbeidsleire. Romanen er er lagt til ei dyster, men nær framtid der horder av mennesker er på vandring mot en tilværelse de håper blir bedre enn den de forlot. Fortellingen er likevel ikke uten lyspunkter. Midt i kaoset oppstår varme følelser, forhold oppstår og tar slutt, folk skaper seg en tilværelse og et liv tross alt.

Mohsin Hamid ble innstilt til Man Booker-prisen for denne romanen. En aktuell og gripende fortelling!

<<Er boken inne på biblioteket?

OmslagsbildeBirgit Alm: Ensom planet. Tiden 2018

Boris er død. Han har bodd i en kommunal leilighet på Sandaker i Oslo, uten nær familie. I naboleiligheten bodde en gang Karianne, og som en av hans få venner får hun nøklene og ansvar for å rydde i dødsboet. Karianne har kommet seg videre i livet, med kjøpt leilighet på vestkanten og jobb i NAV, og Boris er nærmest et fjernt og litt ubehagelig minne. Hun ifører seg engangshansker og Antibac og går med bange anelser inn i leiligheten til Boris. Lukt av røyk, mugg, støv og skitt møter henne i det hun åpner døra. Leiligheten er et sørgelig syn. Boris døde – av alle steder – i Kina, på en reise som han hadde drømt om i alle år. Ellers levde han som uføretrygdet datahacker, med bare Datakortet som utdanning banet han seg vei på passordbelagte nettsider. Han skaffet Karianne oppdatert programvare til PCen, og kjente det mørke nettets irrganger. Når Karianne åpner en av eskene i leiligheten får hun seg et realt sjokk. Utskrifter av sine egne chattesamtaler på Tinder og Sukker!  Boris overvåket henne til enhver tid, og hun har ikke visst noen ting! Det er for seint å konfrontere eller anmelde ham, men mens hun raser over oppdagelsen sin siger også andre følelser inn over henne: Medlidenhet med den ensomme mannen som Boris var, sorgen over sin egen ensomhet og skammen over at Boris visste…..

Dette er en bittersøt fortelling fra forfatteren som også har skrevet boka «Endelig skal vi le», om ei aleinemor som strever med å få endene til å møtes i vårt rike land. Det er vel verdt å lese begge bøkene!

<< Er boken inne på biblioteket?

OmslagsbildeMari Kjos Hellum: En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv. Tiden 2018

Glenn Johansen er 52 år. Kona Anita har nylig forlatt ham til fordel for en annen mann. På jobben som ingeniør i et aluminiumsfirma blir han forbigått av den mye yngre Anders Bakke, som uten skrupler overtar Glenns prestisjeprosjekt om spesialvifter til industrien. Når boka starter har Glenn nettopp forsøkt å henge seg hjemme i leiligheten, men festet ryker og han deiser i golvet med tauet rundt halsen. Da finner han ut at det ikke egentlig er dette han vil. Selvmordsforsøket blir starten på ei uke der mye skal komme til å skje. Han slutter å la seg overkjøre av naboen Nilsen, en irriterende fyr som minner sterkt om Christian Kopperud i TV-serien Side om side. Han går tidlig fra jobb to dager på rad, noe han aldri har gjort før, og han gidder ikke lenger høre kollegenes lange utlegninger om oppussing på hytta og båtturer til Kragerø. Velmenende venner inviterer ham på middag sammen med Trude, som også er singel. Når hun også begynner å prate om Kragerø og båtliv får han rett og slett nok, og gjør det klart for alle at han ikke kan tenke seg noe verre enn å ligge i havna i Kragerø i en seilbåt!

Slik tar Glenn livet sitt tilbake, og hjemme i leiligheten finner han fram de gamle krigsfilmene, som han elsker. Krigshistorie og krigsminnesmerker er hans største fritidsinteresser, og nå har han endelig tid til å drive med dette så mye han vil….

Dette er et underholdende og morsomt, men også tankevekkende og intelligent dykk i en middelaldrende manns følelsesliv.

Mari Kjos Hellum er debutant. Hun er litteraturviter og høyskolelektor i retorikk, og ble av Morgenbladet kåret til en av Norges 10 beste foreleseres

Nå er hun i gang med en ny roman, denne gang skal det visstnok handle om jakt….

<< Er boken inne på biblioteket?

 

 

 

Translate »
Click to listen highlighted text!