Bokpraten høsten 2016

Torsdag 24. november

 

Arnold Schwarzenegger: Min utrolige livshistorie. Schibsted forlag, 2012.
Omslagsbilde

Er du interessert i trening, film eller politikk? Da er denne biografien noe for deg. Arnold tar oss med på en svært interessant reise gjennom et veldig begivenhetsrikt liv. Hans liv og reise er selve definisjonen på den amerikanske drømmen. Her får du et innblikk i hvordan en relativt fattig ung mann reiste til USA for å leve drømmen som bodybuilder, hvordan det var å være en republikaner som var inngiftet i den demokratiske Kennedy-familien, livet som Hollywoodstjerne og de intrigene som følger,  samt det politiske livet i California. Sist, men ikke minst, får leseren høre om livet som bodybuilder og hvordan Schwarzenegger var med på å fronte denne sporten i USA .

> Er Min utrolige livshistorie inne på biblioteket?

 

 

 

Torsdag 17. november

 

Tor Even Svanes:Til Vestisen. Cappelen Damm, 2016.
Omslagsbilde

Dette er den tredje boka fra Tor Even Svanes. I motsetning til hans andre bøker som har vært av typen historiske romaner, har vi her en samtidsroman av den gysende, iskalde sorten. Hovedpersonen er Mari. Hun er en ung og engasjert veterinær som tar på seg oppdraget å bli med ut på selfangst for å skrive en rapport for Fiskeridirektoratet om hvordan dyrevelferden ivaretas under jakten.

Om bord på M/S Kvalfjord er hun sammen med Kaptein Arentz og 3 andre karer; Willy, Erik og Kristoffer. De er noe underbemannet, men regner med å plukke opp et par andre fangstfolk fra andre skuter.Monotonien setter fort inn i den daglige rutinen før de kommer ut til fangstområdene. Dette speiler seg også i landskapet, dvs den grå himmelen, det grå havet, de grå dagene og de grå nettene, de jevne små dønningene.Når de endelig kommer ut til is-oddene der selene føder ungene sine, er det lite som kan ha forberedt Mari på hva hun får se.

Jakt er vel uansett aldri «pent» å se på, uansett om alt forgår under optimale omstendigheter der fokuset er raskest mulig human avlivning og minst mulig lidelse for dyret. Men på isen blir jo kontrasten mellom den kritthvite snøen og selblodet temmelig brutal. Instinktivt føles det kanskje feil at forsvarsløse selunger tas livet av.

For selfangst som for annen jakt og fangst gjelder strenge regler som skal ivareta dyrevelferden.Men som Mari erfarer så fort fangsten kommer i gang, så blir ikke reglene fulgt. Og det er da Mari forsøker å ta opp dette med kapteinen og mannskap at hun får oppdage hvordan det er å bli fryst ut, krenket, latterliggjort og truet. At telefonmasten knekker og går i stykker gjør situasjonen enda verre.

Til å begynne med merker hun det bare vagt, men etter hvert blir fiendtligheten mer og mer tydelig. Det Mari til slutt velger å gjøre sier noe om hvor redd og desperat hun blir.

Dette er en skremmende og iskald psykologisk thriller som vil forfølge deg lenge etter at du har lest ferdig boken. Språket er knapt, avsnittene korte og konsise. Historien fortelles ved hjelp av både tilbakeblikk (opplevelser fra Maris barndom) og frampek (samtaler i ettertid av ekspedisjonen) i tillegg til beretningen om selve fangstturen.

Svanes maler et stilistisk sikkert og effektfylt bilde av en klaustrofobisk og skremmende opplevelse ute i isødet som jeg personlig ikke unner noen å oppleve, men som jeg virkelig kan anbefale alle å lese om!

<< Er Til Vestisen inne på biblioteket?

 

Torsdag 10. november

 

Agnar Lirhus: Liten kokebok. Oktober forlag, 2016.
Omslagsbilde

Fortellingen handler om en fraskilt far, som har de to døtrene sine annenhver uke. Han grubler over bruddet med moren til døtrene, og lever med de hverdagslige små og store bekymringene som alle småbarnsforeldre kan kjenne seg igjen i: forkjølelser, krangler, nattevåk. Den handler også om farens forhold til naturen. Han er opptatt av selvberging og klimakrise. Han dyrker i kjøkkenhagen og sanker mat fra naturen: sopp, bær og fisk. Døtrene får være med, både på sankingen, og tilberedelsen av lekre måltider basert på råvarene de finner.  Boken er kort og lett å lese, selv om kapitlene ikke er kronologiske. Man får sympati for mannen, som gjør det beste ut av situasjonen sin.

> Er Liten kokebok inne på biblioteket?

 

 

 

Ingrid Z. Aanestad: Sibylle. Oktober forlag, 2016.

Omslagsbilde

Sibylle er lillesøster, hun bor sammen med far. Storesøster Synne bor i Berlin og er 10 år eldre. Synne kommer hjem for å være med Sibylle og faren på påskeferie til mormor. Moren døde da Sibylle var veldig liten. Fortellingen beskriver hvordan sorgen over mors død preger familien, og hvordan Sibylle prøver å danne seg et bilde av moren. Den beskriver også forholdet mellom søstrene. Boken skildrer hverdagslige situasjoner, som bare antyder hva som rører seg hos personene, og overlater til leseren å forstå det.

Boken er kort, med korte kapitler, og lett å lese. Selv om den handler om sorg, får vi inntrykk av håp.

> Er Sibylle inne på biblioteket?

 

 

Per Schreiner: Henrettelse med elefant. Tiden forlag, 2016.

Omslagsbilde

Et stort antall usympatiske personer befolker denne absurde romanen. Mange av dem har forbindelser til hverandre som bare leseren ser: kapitlene er som noveller, hvor personene plasseres i tid og rom i forhold til hverandre. Personene handler irrasjonelt, men ikke helt fjernt fra virkeligheten. Bak på boken står det at den er en kjærlighetsroman om mennesker som ingen greier å elske, og det er en god beskrivelse. Det mest sympatiske vesenet i fortellingen er en hund. Boken er kort, språket er godt, og den er lett å lese. En artig leseropplevelse.

> Er Henrettelse med elefant inne på biblioteket?

 

 

 

 

Torsdag 3. november

 

Denis Johnson: Togdrømmer. Pelikanen forlag, 2016

Omslagsbilde

Dette er en stor liten bok om den amerikanske drømmen….og marerittet! De 107 sidene i boka spenner over nesten et århundre og er et prakteksempel på hvordan veldig mye kan sies med få ord.
Dagbladets anmelder kalte den for øvrig «et mesterverk i minimalistisk romankunst.»
Vi møter Robert Grainier som er sesongarbeider på jernbanen i det vestlige USA.  Året er 1917. Nasjonen er fortsatt ung og den amerikanske drømmen begynner så smått å defineres. Fortsatt arbeides det med å knytte dette enorme kontinentet sammen fra kyst til kyst. Det er både en krevende og farlig oppgave – noe Grainier blir vitne til flere ganger.

Hjemme venter en ung kone og en liten datter. På sin stillferdige, rørende måte formidler forfatteren hvor inderlig glad Grainier er i disse to.  Men da han vender hjem om høsten, har det herjet en voldsom skogbrann i området og ingen har sett noe til den lille familien hans. Livet slik han kjente det tar en brå slutt.
Dette er en tankevekkende, nostalgisk og underfundig roman – hvor til og med Elvis gjør en gjesteopptreden!

> Er Togdrømmer inne på biblioteket?

 

 

 

Torsdag 27. oktober

 

Emma Cline: The Girls. London: Chatto & Windus 2016.

26893819

The Girls er debutromanen til den amerikanske forfatteren Emma Cline. Det finnes for øyeblikket ingen norsk oversettelse av boken, men den forventes i salg i nærmeste fremtid.

California, 1969. Den fjorten år gamle Evie Boyd lever i en ensom og neglisjert tilværelse. Hennes fraværende far forlater hennes mor for en yngre kvinne, mens hennes mor er for opptatt med med sine egne usikkerheter til å ta vare på henne. Men en dag ser hun dem. De ville og selvsikre jentene med det lange, rufsete håret og skitne kjolene. Evie blir umiddelbart betatt av den eldre Suzanne og gjør alt for å få hennes oppmerksomhet. Det er gjennom Suzanne at hun møter Russell for første gang. Russell er jentenes spirituelle leder og introduserer Evie til en ny og spennende verden av sex og psykedeliske stoffer. Men jo mer hun blir involvert med sin nye familie, desto mer begynner hun å innse at noe forferdelig er i ferd med å skje…

The Girls er en fiktiv gjenfortelling om den beryktete Manson familien og de bestialske drapene de begikk i 1969. Men istedenfor en nervepirrende thriller, formidler Cline en mørk og hjerteskjærende oppvekstroman fortalt fra perspektivet til en av de kvinnelige etterfølgerne. Med sitt poetiske språk og psykologiske innsikt, får denne romanen deg til å mimres både det vakre og smertefulle ved tenårene. Det er også gjennom grundig research og sin evne til å artikulere en ung tenåringsjentes følelsesliv, at Cline har skapt et troverdig portrett av hva en ekte «Mansonjentes» ungdomstid kunne vært. Denne boken passer for de som ønsker en historisk oppvekstroman med en autentisk bakgrunnsramme, eller en roman med et fortryllende språk og en dash av «true crime» på toppen.

> Er The girls inne på biblioteket?

 

Torsdag 20. oktober

 

Jeanette Winterson: Ikke bare appelsiner. Bazar 2006

Omslagsbilde

Jeanette Winterson er født i Manchester, England i 1959. Hun har skrevet flere romaner, sju av dem er oversatt til norsk. Hun har også skrevet noveller, essay, barnebøker og hun har jobbet med teater, tv og radio.

Hun vokste opp som adoptivbarn i et strengt frireligiøst hjem. Det har hun skrevet om i romanen Ikke bare appelsiner og  i selvbiografien Hvorfor være lykkelig når du kan være normal. Og det er ikke en lykkelig barndom hun skriver om for å si det pent.

Ikke bare appelsiner er boka om Jeanette et adoptert barn. Adoptivmoren oppdrar henne som en av Guds utvalgte . Jeanette går målbevisst og lidenskapelig inn for oppgaven og ser seg selv som en framtidig misjonær. Men så forelsker hun seg i en jente i menigheten og da er helvete løs både der og hjemme. Så seksten år gammel bestemmer hun seg for å forlate kirken, hjemmet og familien for kjærligheten. Hun er på vei ut i verden.
Boka er Wintersons debutroman. Den kom ut i England i 1985 og på norsk i 1989. Den ble en internasjonal bestselger og fikk en pris for beste skjønnlitterære debut. Boka ble dramatisert som tv-serie i 1990 og den ble også en stor suksess.  > Er Ikke bare appelsiner inne på biblioteket?

 

Omslagsbilde

Anbefaler også å lese selvbiografien hennes Hvorfor være lykkelig når du kan være normal som kom på norsk i 2014. Her går hun enda dypere inn i oppveksten sin. Vi  får høre mer om adoptivmorens, som hun kaller for fru Winterson ,overveldende og vanvittige regime. Men tro ikke at det er triste bøker for hun skriver med både snert og galgenhumor.

> Er Hvorfor være lykkelig når du kan være normal inne på biblioteket?

 

 

 

 

 

Torsdag 6. oktober

 

Gyrdir Eliasson:  Mellom trærne.  Bokvennen forlag AS 2011

Omslagsbilde

Mellom trærne inneheld 47 små noveller som på det neraste er skisser eller tablå, og som  alle har det til felles at dei viser oss utsnitt frå det levde livet.  Likevel er ikkje desse novellene utprega  realistiske.  Medan nokre tek utgangspunkt i ein kvardag som er lett å kjenne att i, tek andre av novellene lesaren med inn i andre tider og andre tilvære. Gyrdir Elíasson  skriv detaljrikt og humørfylt, morosamt og melankolsk .  Han er ein treffsikker stilist som rører seg lett mellom samtid og fortid, mellom «finkultur» og populærkultur og mellom det ljose, lette og den nattsvarte desperasjonen.

Mellom trærne er ei særeigen og medrivande samling av forteljingar om menneske som opplever underlege ting og blir råka av uforklarlige hendingar, der det islandske landskapet og dei islandske sogene er det historiske bakteppet. Ein slags islandsk magisk realisme kan ein seie.

Elisasson leikar seg med novellesjangeren både ved å skrive i eit svært kort format og ved å bryte med realismen som denne sjangeren i all hovudsak har vore prega av.  Slike svært korte, litterære tekstar blir ofte kalla for «flash fiction»  eller «glimtfiksjon» som ein anmeldar kallar det.

Gyrðir Eliasson har gjeve ut fleire diktsamlingar, noveller og romanar, som alle er kjennetegna av ein biletrik, lyrisk stil med røtter tilbake til romantikken.  Best kjend er Mellom trærne (Milli trjánna, 2009, norsk omsetjing 2011), som han fekk Nordisk Råds litteraturpris for i 2011.

>  Er Mellom trærne inne på biblioteket?

 

 

Torsdag 29. september

 

SIRKUS!

Siv Wyller: Sirkus Maxim, Cappelen Damm 2016
Omslagsbilde

Livet i og rundt et sirkus har fristet mange forfattere til å skrive bøker. Magi, spenning, akrobatikk, lys, musikk, sagmugg og klovner, – dette er elementer som er glimrende ingredienser i en roman.

Men, sirkus er, og var – et slitsomt nomadeliv fra by til by, fra land til land. Siv Wyllers debutroman for voksne: Sirkus Maxim, tegner langt fra noe glansbilde av sirkuslivet. Søskenparet Gregor og Cecilia Maxim er tredje generasjons sirkusdirektører for et sirkus som når boka starter ligger værfast i Novosibirsk i Russland, og som på grunn av snø og kulde er uten mulighet til å ta seg sørover.

I sirkuset fins hester, klovner, en akrobat-trupp, illusjonister, et dvergorkester, en kanonkonge, elefanter, – og ikke minst: sirkusets hovedattraksjon: apekvinnen La Madre Grandiosa. Hun ble i sin ungdom fraktet i et bur fra Sør-Amerika til Europa, og har fulgt sirkuset siden. Kroppen er stor, helt dekt av tykt svart hår, – antakelig har hun «løvekvinne»-sykdommen CHL.

Fortellingen veksler mellom 2 generasjoner og to bestemte år: 1963 og 1987. Vi følger sirkuset på sine reiser rundt i Europa, med lange transportetapper, trening og forestillinger. Denne måten å leve på skaper et sterkt samhold mellom de som jobber på sirkuset, men det ulmer også i konflikter som med jevne mellomrom tar fyr og skaper stor dramatikk. Det brenner bokstavelig talt også: Gregors og Cecilias mor brenner inne i en av sirkusvognene, og faren dør som femtiåring, slik at søsknene overtar ansvaret for sirkusdriften altfor tidlig.

Dette er ingen glamour-fortelling om sirkuslivet. Det er mye snø, kulde, dårlig mat, flokete hår, skitne klær og vodka, men romanen har et spenningselement som driver fortellingen framover, og sjalusien mellom søsknene skaper også dynamikk i boka. Den skildrer et eksotisk og fremmedartet miljø, og gir antakelig et ganske realistisk bilde av det ekte sirkuslivet.

> Er Sirkus Maxim inne på biblioteket?

 

Erin Morgenstern: Nattens sirkus, Cappelen Damm 2012

Bilderesultat for nattens sirkusDen andre boka, Nattens sirkus av Erin Morgenstern, er også eksotisk og fremmedartet, men på en helt annen måte. Dette sirkuset kommer alltid uanmeldt. Det åpner når natta kommer, og stenger når dagen gryr. Om natta kan alt skje, og det gjør det i denne romanen!

Bakgrunn: Teatermannen Chandresh Lefeuvre får i 1886 idéen til et sirkus som skal være noe HELT spesielt. Han allierer seg med en dyktig ingeniør og en urmaker, og skaper et drømmenes sirkus, som ikke ligner noe annet. Sirkuset består av et ukjent antall telt med den ene attraksjonen mer spektakulær enn den andre, og som lesere føres vi inn i et magisk univers av trolldom, akrobatikk, illusjonskunst, røyk, lyd og duft….

Sirkuset er også en arena for en kamp på liv og død mellom to trollmenn: Prospero og A.H. De utkjemper ikke kampen sjøl, men bruker sine to lærlinger: Prosperos datter Celia og A.H.s adoptivsønn Marco. Nå vet ingen av de to unge hva kappestriden egentlig går ut på, og i tillegg kompliseres alt av at de to konkurrentene faller pladask for hverandre. Det utløser en dominoeffekt av farlige konsekvenser som setter fleres liv i fare. Boka har et malende, blomstrende språk som drar leserne inn i handlingen og lar oss få oppleve det samme som sirkusets publikum og vel så det.

> Er Nattens sirkus inne på biblioteket?

Der hvor «Sirkus Maxim» er realistisk, preget av slit og kamp for overlevelse, langt fra magiens verden, er «Nattens sirkus» et overflødighetshorn, en godtebutikk for sirkusfrelste…

For de som har lyst til å lese mer om sirkus, kan jeg anbefale disse bøkene i tillegg:

  • Sara Gruen: Vann til elefantene
  • Nicolas Fokker: det vokser ingen roser i sagmuggen

 

 

 

Torsdag 22. september

 

Cora Sandel: Kranes konditori. Interiør med figurer. Gyldendal 1946.
Omslagsbilde

Kranes konditori handler om den syersken Katinka Stordal. En kvinne i 40-åra som har havnet i livskrise. Plutselig slutter hun å ta ansvar. Hun forlater både systuen sin og tenåringsbarna. I stedet drikker hun seg full på Kranes konditori og slår seg sammen med den omflakkende svensken Stivhatten og blir såkalt uansvarlig. Borgerskapets fruer som har bestilt kjoler til den store festen om noen dager er i opprør. Både over at Katinka sitter på Kranes og drikker, men mest over at de ikke får kjolene sine.

I løpet av boka er hele byen innom konditoriet som blir et bilde på en verden i miniatyr. Småbyen som bare er interessert i at Katinka skal levere kjolene til rett tid. Få, foruten Stivhatten, lytter til hvordan Katinka har det.

Som i mange av Cora Sandels andre bøker er temaet i Kranes konditori en hunger etter varme. Katinka Stordal er et portrett av hvordan ensomhet knuser drømmer og kan bryte ned en personlighet. Katinka sier: «Vi er skapt for varme. Vi er skapt til at noen skal være glade i oss.» Stivhatten følger opp: «Ensamhet är helvetet. Ensamheten är upphovet till alt lågt og smutsigt. Jag vill inte vara ensam längre.».

Boka rommer også en sosial kritikk mot lavtlønnsarbeid og borgerskapets selvtilfredshet over å være hevet over andre, men det viktigste er Katinkas smerte, den eksistensielle siden, ensomheten, mangelen på kommunikasjon mellom mennesker i byen og innad i familien.

> Er Kranes konditori inne på biblioteket?

 

 

Torsdag 15. september

 

Banana Yoshimoto: Kjøkken. Cappelen 1996.

Omslagsbilde

Mikage er 20 år gammel og har vokst opp sammen med sin bestemor etter at foreldrene hennes døde tidlig. Så dør bestemoren og Mikage mister sin siste gjenlevende slektning.  Tilbake sitter den unge kvinnen knust av sorg i en leilighet hun ikke har råd til å bo i, uten noe særlig nettverk.

Så dukker Yuichi opp. En gutt på hennes egen alder som jobber i blomsterbutikken hvor bestemoren var kunde. Yuichi overtaler Mikage til å komme og bo sammen med ham og hans mor Eriko. Det viser seg at Yuichi og Eriko også har en tung forhistorie.

Det oppstår et sterkt vennskap, ikke bare mellom de to unge menneskene, men også mellom Mikage og moren Eriko.  Eriko er en vakker kvinne som eier en nattklubb, og hun har et  langt mer intrikat liv enn Mikage kunne forestilt seg.

Det handler om sorg og ensomhet, og om hvor mye vennskap betyr for oss. Yoshimoto har en moderne og urban skrivestil og hun utforsker sorg og ensomhet, og hvordan dette påvirker menneskesinnet på en fin, lavmælt måte uten at det blir tragisk eller mørkt. Kjøkken er skrevet med en liten dose humor og en stor mengde innsikt.

Kjøkken var Yoshimotos debutroman, og ble utgitt i Japan i 1987. Hun mottok to japanske litteraturpriser for boken, og den er trykket opp i hele 60 opplag. Siden har Yoshimoto blitt en betydelig forfatter i hjemlandet, og mange av bøkene hennes er oversatt til andre språk. Dessverre er det kun Kjøkken og en annen roman – Innsjøen (2013) – som er oversatt til norsk.

> Er Kjøkken inne på biblioteket?

 

Frode Grytten: Rom ved havet, rom i byen. Samlaget 2007.

Omslagsbilde

Rom ved havet, rom i byen inneholder 10 noveller der hver av dem tar utgangspunkt i et maleri av amerikanske Edward Hopper (1882-1967). Hopper er kjent for sine realistiske skildringer av ensomheten i samtidens USA. Hans mest berømte maleri er ikoniske Nighthawks fra 1942.

Novellene i Rom ved havet, rom i byen har parforholdet som tema. I hver historie møter vi et par som har glidd fra hverandre, og som ikke elsker hverandre lenger. Her er det sjalusi, utroskap, løgner aldring og brustne hjerter. Vi får høre om par som krangler, par som ikke snakker sammen, par som avskyr hverandre og par som finner tilbake til hverandre. Det er dystert og mørkt, og melankoli dominerer stemningen gjennom de ti novellene. Men det er også håp og humor, og kjærlighet som seirer tross alle odds. Gryttens skrivestil er lavmælt men intens, og denne boken svekker ikke hans posisjon som en av Norges aller beste novelleforfattere.

> Er Rom ved havet, rom i byen inne på biblioteket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Translate »
Click to listen highlighted text!