Bokpraten høsten 2018
Torsdag 25. oktober
Stephen King: Kidnappet. Hjemmet 1991.
Stephen King elsker å terrorisere fiktive forfattere, og dette gjør han med glans i boken Kidnappet (Misery eng.tittel). Paul Sheldon har hatt stor suksess med bokserien om Chastain Misery, men har nå sett seg lei på den kiosklitteratur-aktige sjangeren og bestemmer seg for å ta liv av karakteren og skrive ny bok.
Etter og ha havnet i en bilulykke våkner han opp i en ukjent seng, på et ukjent rom og i et ukjent hus. Den tidligere sykepleieren Annie Wilkes kommer inn på rommet og bedyrer sin kjærlighet for Paul sine Misery bøker og ser så frem til og lese enda flere bøker om Misery av sin favoritt forfatter. Men hvordan vil hun ta nyheten om Miserys bortgang når hun får lest den siste boken?
Når det kommer til horror sjangeren er Stephen King en mester. Spenningen mellom Paul Sheldon og Annie Wilkes er til å føle på når hun tvinger han til å gjenopplive denne fiktive damen. Hvordan skal Paul kunne unnslippe de psykiske og fysiske lidelsene Annie påfører han?
Dette er en horror-klassiker som passer perfekt for disse mørke høstkveldene. Boken er lettleselige og hovedkarakterene er godt skrevet og kjemien dem imellom er nesten avhengighetsskapende. Med en gang Annie Wilkes forlater rommet, venter man med skrekk og gru, og en form for makaber glede til å se henne igjen!
<< Er boka inne på biblioteket?
Cormac Mccarthy: Blodmeridianen. Gyldendal 2010
Vi blir tatt med tilbake til en lovløs tid i Amerika. Året er 1849, og Gutten rømmer hjemmefra. På sin reise gjennom den brutale hverdagen i det ville vest opplever han alle former for vold og sorg. Etter hvert blir han med i en gjeng som består av dusørjegere som livnærer seg på å skalpe og fjerne indianere på vegne av de meksikanske myndighetene. Vi blir kjent med den beryktede Glanton-gjengen som ikke er en fiktiv gjeng. Og det er en skikkelse i den gjengen som virkelig skiller seg ut. Den to meter høye, hårløse og genierklærte Dommer Holden. Dette er en skremmende karakter som vil sitte igjen hos leseren. Boken er vakkert skrevet på klassisk Cormac Mccarthy-vis. Språket er en fryd og det samme er de majestetiske naturbeskrivelsene vi blir servert her. Gode, men skremmende karakterskildringer om en gjeng lovløse menn.
<< Er boka inne på biblioteket?
Bokpraten Torsdag 18. oktober
A.J. Finn: Kvinnen i vinduet. Gyldendal 2018.
Alene i leiligheten. Dag etter dag, uke etter uke. Du tør ikke gå ut etter det som skjedde.
Medisinene og alkoholen gjør deg upålitelig og sløv. Men du VET hva du har sett gjennom vinduet – du vet at et menneske er blitt drept. Men hvem tror deg nå, i din tilstand – når ingen tross alt finner noe lik, og alle spor etter ugjerningen er forsvunnet?
Dette er realiteten for Doktor Anna Fox. Denne boken handler om hennes kamp for å bli trodd, og hennes forsøk på å finne ut hva som virkelig skjedde i naboleiligheten, noe som ikke blir lett for en som ikke tør å gå ut ytterdøra. Hun finner i alle fall noe trøst filmene sine – hun er glad i gamle klassiske svart/hvitfilmer, og boken gir da også assosiasjoner til Hitchcocks ‘Vinduet mot bakgården’, uten sammenligning for øvrig.
Dette er en fantastisk spennende kriminalroman som er vanskelig å legge fra seg. Slutten byr også på overraskelser; du vet den følelsen: «Hvorfor skjønte jeg ikke det før nå?!?»
<< Er boken inne på biblioteket
Karina Yan Glaser: Den fantastiske familien Vanderbeeker. Mangschou 2018.
Endelig, en gjennomført koselig, morsom og tankevekkende bok for store og små!
Her møter vi den viltre familien Vanderbeeker. Den består av 2 voksne, 5 barn og 3 kjæledyr.I mange år har de bodd og stortrivdes i en leilighet i et stort murhus i New York.En dag like før jul får de beskjed fra den gretne utleieren om at de må flytte – og være ut innen nyttår!
Dette er en katastrofe for familien – og spesielt for ungene. Men de har ikke tenkt å gi seg så lett, og søsknene setter himmel og jord i bevegelse for å få utleieren til å ombestemme seg!
Her er det duket for forviklinger, moralske dilemmaer og mang en god latter. Den gir også et fint innblikk i livet i Harlem, med fokus på godt naboskap og samhold. En perfekt bok å lese høyt for barn fra 5-11 år.
<< Er boken inne på biblioteket?
Torsdag 4. oktober
Erlend Nødtvedt: Vestlandet. Aschehoug 2017.
Bli med på en biltur til Vestlandet du aldri kommer til å glemme!
Ta plass i den gamle Toyotaen til forfatteren Erlend og billedkunstneren Yngve, fest sikkerhetsbeltet og gi gass! Ikke la det plage deg at hodet til bondeopprøreren Anders Lysne fra Lærdal ligger i bagasjerommet! Formålet med turen er nettopp å bringe hodeskallen tilbake der hvor våre venner mener den hører hjemme, etter et to hundre års ufrivillig opphold i Bergen. Slik skal Vestlandets ære gjenopprettes.
Men dette blir en biltur der stort sett ingen ting går etter planen. Ferden går langs smale og svingete veier, over broer, gjennom tuneller og inn på ferja.
Det blir mildt sagt mange omveier, og underveis dukker det opp en del kjente kulturpersonligheter. Alle fra Vestlandet, selvsagt. Noen lever, andre er ikke lenger blant oss. Men Erlend og Yngve er ikke så nøye på akkurat det.
De roter seg bort i mye. Bjørnejegere, tyske bobiler, geiter i baksetet og ikke minst VFF – Vestlandets Frigjeringsfront.
Det er selvsagt mye vær i boka. Øsende, pøsende, plaskende regn. Ulende nordavind. Til og med orkanen Vegard må de måle krefter med. Klimakrise? Nei, det har alltid regnet på Vestlandet!
Det er ingen tvil om at dette er en helt spesiell roman. Først og fremst er det en ekte veiroman. Ispedd gode doser røverhistorie, eventyr, geografi og historie.
Erlend Nødtvedt har en forbløffende evne til å få alt til å henge sammen på en sjarmerende og lesevennlig måte.Mest av alt er boka en uforbeholden hyllest til landsdelen. Som forfatteren sier: “Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand.”
Dette er ei bok å kose seg med i mørke høstkvelder, enten du er vestlending eller ei!
<< Er boken inne på biblioteket?
Torsdag 27. september
Ali Smith: Høst. Oktober 2018
Daniel Gluck er 101 år gammel og ligger på dødsleiet. Elisabeth Demand er 32 år gammel og underviser i kunst på universitetet. Daniel og Elisabet var naboer da Elisabeth var barn, men på tross av den store aldersforskjellen var de gode venner som ofte møttes og hadde mange samtaler om kunst og litteratur.
Høst er historien om uvanlig vennskap og kjærlighet, men det er også historien om dagens Storbritannia etter Brexit-avstemningen. Gjennom referanser til blant annet litteratur, kunst og film, forteller Ali Smith en historie med mange lag og meninger. Vennskap, kjærlighet, rasisme, løgner, miljøsak, flykning-krisen og politiske skandaler, er noen av temaene i denne mange-bunnede romanen fra en av Storbritannias aller smarteste forfattere.
<< Er boken inne på biblioteket?
Kopano Matlwa: Menssmerter. Solum 2018
Hvordan er det å være ung, kvinne og lege i dagens Sør-Afrika?
Masechaba lider i tenårene av kraftige menstrasjonsblødninger som hemmer henne både fysisk og sosialt. Senere utdanner hun seg til lege, men jobben i Sør-Afrikas offentlige helsesystem viser seg å være langt unna det glamorøse livet som hun trodde en doktor-tittel ville gi henne. Fremmedfrykt, overtro og sosial kontroll, blandet med stor mangel på både økonomiske og personalmessige ressurser, viser seg å være langt mer enn Masechaba kan håndtere.
Menssmerter handler om skam og tabu rundt kvinnekroppen, og om rasisme, hatvold, klasseforskjeller og makt. Prisbelønte Kopano Matlwa er en ny og viktig stemme fra Sør-Afrikas Born free-generasjon.
<< Er boken inne på biblioteket?
Torsdag 20. september
Tore Kvæven: Når landet mørknar. Samlaget 2018
Året er 1293, og ungguten Arnar Vilhjalmson ror kvalrossjakt for første gong. Etter jakta står ei jente framfor han. Ho ser på dyret han har felt, blikket hennar er trassig, orda hånande. Så snur ho seg og spring. Ho heiter Eir. I Vesterbygda på Grønland stig uroa. Kvalrossen som gjorde dei rike, har trekt seg unna. Skipa frå Noreg og Island som seglar hit for å drive handel kjem sjeldnare enn før. Er dette dei siste tider? Arnar har ein draum om å byggje seg eit skip og sette kursen mot landa i vest, der det fins tømmer, jern og framtidstru. I denne draumen er også Eir med. I jakta på ei betre framtid er han klar for å trasse både høvdingen, sine eigne gudar og lovane i landet han bur i. Omtalen er utarbeidd av BS.
<< Er boken inne på biblioteket?
Tore Kvæven: Hard er mitt lands lov. Samlaget 2011
I Roma på 1000-talet ligg det norske skipet Havjerven til hamn, etter å ha vore på tokt langs spanskekysten. Høvdingen blir utfordra og drepen i sverdkamp av ein ukjend grønlending ved namn Ulfr. Ulfr ranar til seg høvdingtittelen på skipet og lokkar mannskapet med seg på ei vill ferd over Middelhavet, nedover kysten av det vikingane kalla Store Serkland og oppover elva vi kjenner som Kongo-elva. Kven er eigentleg denne framande grønlendingen, og kva hensikter har han? Omtalen er utarbeidet av BS.
<< Er boken inne på biblioteket?
Torsdag 13. september
Mohsin Hamid : Exit vest. Cappelen Damm 2017
En kjærlighetshistorie i ei kaotisk tid. Mennesker på flukt. Drømmen om et liv i fred. Dette er ingrediensene i denne kritikerroste lille romanen av den pakistanske forfatteren Mohsin Hamid.
Nadia og Saeed – to unge mennesker i et land på randen av borgerkrig – forelsker seg og innleder et forhold. Hun er viljesterk, sensuell og selvstendig, han er mer forsiktig og tilbakeholden. Ettersom krigen rykker nærmere, blir arbeidsplasser borte, droner og jagerfly flerrer himmelen, og håpet om ei framtid i hjemlandet falmer. De to, og millioner av andre, tenker på flukt. De skaffer penger, får tak i en som fikser slike reiser, og drar ut i det uvisse. Veien til vesten går gjennom ei mørk dør og ender på magisk vis på den greske øya Mykonos. Seinere følger vi Nadia og Saeed på enda to fluktruter, først til London og så til San Francisco i USA. Rundt disse storbyene er det bygd opp nye enorme «byer» i kategorien flyktningleire/arbeidsleire. Romanen er er lagt til ei dyster, men nær framtid der horder av mennesker er på vandring mot en tilværelse de håper blir bedre enn den de forlot. Fortellingen er likevel ikke uten lyspunkter. Midt i kaoset oppstår varme følelser, forhold oppstår og tar slutt, folk skaper seg en tilværelse og et liv tross alt.
Mohsin Hamid ble innstilt til Man Booker-prisen for denne romanen. En aktuell og gripende fortelling!
<<Er boken inne på biblioteket?
Birgit Alm: Ensom planet. Tiden 2018
Boris er død. Han har bodd i en kommunal leilighet på Sandaker i Oslo, uten nær familie. I naboleiligheten bodde en gang Karianne, og som en av hans få venner får hun nøklene og ansvar for å rydde i dødsboet. Karianne har kommet seg videre i livet, med kjøpt leilighet på vestkanten og jobb i NAV, og Boris er nærmest et fjernt og litt ubehagelig minne. Hun ifører seg engangshansker og Antibac og går med bange anelser inn i leiligheten til Boris. Lukt av røyk, mugg, støv og skitt møter henne i det hun åpner døra. Leiligheten er et sørgelig syn. Boris døde – av alle steder – i Kina, på en reise som han hadde drømt om i alle år. Ellers levde han som uføretrygdet datahacker, med bare Datakortet som utdanning banet han seg vei på passordbelagte nettsider. Han skaffet Karianne oppdatert programvare til PCen, og kjente det mørke nettets irrganger. Når Karianne åpner en av eskene i leiligheten får hun seg et realt sjokk. Utskrifter av sine egne chattesamtaler på Tinder og Sukker! Boris overvåket henne til enhver tid, og hun har ikke visst noen ting! Det er for seint å konfrontere eller anmelde ham, men mens hun raser over oppdagelsen sin siger også andre følelser inn over henne: Medlidenhet med den ensomme mannen som Boris var, sorgen over sin egen ensomhet og skammen over at Boris visste…..
Dette er en bittersøt fortelling fra forfatteren som også har skrevet boka «Endelig skal vi le», om ei aleinemor som strever med å få endene til å møtes i vårt rike land. Det er vel verdt å lese begge bøkene!
<< Er boken inne på biblioteket?
Mari Kjos Hellum: En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv. Tiden 2018
Glenn Johansen er 52 år. Kona Anita har nylig forlatt ham til fordel for en annen mann. På jobben som ingeniør i et aluminiumsfirma blir han forbigått av den mye yngre Anders Bakke, som uten skrupler overtar Glenns prestisjeprosjekt om spesialvifter til industrien. Når boka starter har Glenn nettopp forsøkt å henge seg hjemme i leiligheten, men festet ryker og han deiser i golvet med tauet rundt halsen. Da finner han ut at det ikke egentlig er dette han vil. Selvmordsforsøket blir starten på ei uke der mye skal komme til å skje. Han slutter å la seg overkjøre av naboen Nilsen, en irriterende fyr som minner sterkt om Christian Kopperud i TV-serien Side om side. Han går tidlig fra jobb to dager på rad, noe han aldri har gjort før, og han gidder ikke lenger høre kollegenes lange utlegninger om oppussing på hytta og båtturer til Kragerø. Velmenende venner inviterer ham på middag sammen med Trude, som også er singel. Når hun også begynner å prate om Kragerø og båtliv får han rett og slett nok, og gjør det klart for alle at han ikke kan tenke seg noe verre enn å ligge i havna i Kragerø i en seilbåt!
Slik tar Glenn livet sitt tilbake, og hjemme i leiligheten finner han fram de gamle krigsfilmene, som han elsker. Krigshistorie og krigsminnesmerker er hans største fritidsinteresser, og nå har han endelig tid til å drive med dette så mye han vil….
Dette er et underholdende og morsomt, men også tankevekkende og intelligent dykk i en middelaldrende manns følelsesliv.
Mari Kjos Hellum er debutant. Hun er litteraturviter og høyskolelektor i retorikk, og ble av Morgenbladet kåret til en av Norges 10 beste foreleseres
Nå er hun i gang med en ny roman, denne gang skal det visstnok handle om jakt….