Erlend Nødtvedt: Vestlandet. Aschehoug 2017.

Bli med på en biltur til Vestlandet du aldri kommer til å glemme!

Ta plass i den gamle Toyotaen til forfatteren Erlend og billedkunstneren Yngve, fest sikkerhetsbeltet og gi gass! Ikke la det plage deg at hodet til bondeopprøreren Anders Lysne fra Lærdal ligger i bagasjerommet! Formålet med turen er nettopp å bringe hodeskallen tilbake der hvor våre venner mener den hører hjemme, etter et to hundre års ufrivillig opphold i Bergen. Slik skal Vestlandets ære gjenopprettes.

Men dette blir en biltur der stort sett ingen ting går etter planen. Ferden går langs smale og svingete veier, over broer, gjennom tuneller og inn på ferja.

Det blir mildt sagt mange omveier, og underveis dukker det opp en del kjente kulturpersonligheter. Alle fra Vestlandet, selvsagt. Noen lever, andre er ikke lenger blant oss. Men Erlend og Yngve er ikke så nøye på akkurat det.

De roter seg bort i mye. Bjørnejegere, tyske bobiler, geiter i baksetet og ikke minst VFF – Vestlandets Frigjeringsfront.

Det er selvsagt mye vær i boka. Øsende, pøsende, plaskende regn. Ulende nordavind. Til og med orkanen Vegard må de måle krefter med.  Klimakrise? Nei, det har alltid regnet på Vestlandet!

Det er ingen tvil om at dette er en helt spesiell roman. Først og fremst er det en ekte veiroman. Ispedd gode doser røverhistorie, eventyr, geografi og historie.

Erlend Nødtvedt har en forbløffende evne til å få alt til å henge sammen på en sjarmerende og lesevennlig måte.Mest av alt er boka en uforbeholden hyllest til landsdelen. Som forfatteren sier: “Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand.”

Dette er ei bok å kose seg med i mørke høstkvelder, enten du er vestlending eller ei!

>> Er boken inne på biblioteket?

Mari Kjos Hellum: En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv. Tiden 2018

Glenn Johansen er 52 år. Kona Anita har nylig forlatt ham til fordel for en annen mann. På jobben som ingeniør i et aluminiumsfirma blir han forbigått av den mye yngre Anders Bakke, som uten skrupler overtar Glenns prestisjeprosjekt om spesialvifter til industrien. Når boka starter har Glenn nettopp forsøkt å henge seg hjemme i leiligheten, men festet ryker og han deiser i golvet med tauet rundt halsen. Da finner han ut at det ikke egentlig er dette han vil. Selvmordsforsøket blir starten på ei uke der mye skal komme til å skje. Han slutter å la seg overkjøre av naboen Nilsen, en irriterende fyr som minner sterkt om Christian Kopperud i TV-serien Side om side. Han går tidlig fra jobb to dager på rad, noe han aldri har gjort før, og han gidder ikke lenger høre kollegenes lange utlegninger om oppussing på hytta og båtturer til Kragerø. Velmenende venner inviterer ham på middag sammen med Trude, som også er singel. Når hun også begynner å prate om Kragerø og båtliv får han rett og slett nok, og gjør det klart for alle at han ikke kan tenke seg noe verre enn å ligge i havna i Kragerø i en seilbåt!

Slik tar Glenn livet sitt tilbake, og hjemme i leiligheten finner han fram de gamle krigsfilmene, som han elsker. Krigshistorie og krigsminnesmerker er hans største fritidsinteresser, og nå har han endelig tid til å drive med dette så mye han vil….

Dette er et underholdende og morsomt, men også tankevekkende og intelligent dykk i en middelaldrende manns følelsesliv.

Mari Kjos Hellum er debutant. Hun er litteraturviter og høyskolelektor i retorikk, og ble av Morgenbladet kåret til en av Norges 10 beste foreleseres

Nå er hun i gang med en ny roman, denne gang skal det visstnok handle om jakt….

>> Er boken inne på biblioteket?

På Bokpraten forteller bibliotekets ansatte om bøker som har engasjert, inspirert, provosert eller gledet oss. Du får en halvtimes reise i litteraturens verden og mange lesetips på veien.

>>Les mer om bokpraten her

Translate »
Click to listen highlighted text!