OmslagsbildeSIRKUS!
Siv Wyller: Sirkus Maxim, Cappelen Damm 2016
Erin Morgenstern: Nattens sirkus, Cappelen Damm 2012

Livet i og rundt et sirkus har fristet mange forfattere til å skrive bøker. Magi, spenning, akrobatikk, lys, musikk, sagmugg og klovner, – dette er elementer som er glimrende ingredienser i en roman.

Men, sirkus er, og var – et slitsomt nomadeliv fra by til by, fra land til land. Siv Wyllers debutroman for voksne: Sirkus Maxim, tegner langt fra noe glansbilde av sirkuslivet. Søskenparet Gregor og Cecilia Maxim er tredje generasjons sirkusdirektører for et sirkus som når boka starter ligger værfast i Novosibirsk i Russland, og som på grunn av snø og kulde er uten mulighet til å ta seg sørover.

I sirkuset fins hester, klovner, en akrobat-trupp, illusjonister, et dvergorkester, en kanonkonge, elefanter, – og ikke minst: sirkusets hovedattraksjon: apekvinnen La Madre Grandiosa. Hun ble i sin ungdom fraktet i et bur fra Sør-Amerika til Europa, og har fulgt sirkuset siden. Kroppen er stor, helt dekt av tykt svart hår, – antakelig har hun «løvekvinne»-sykdommen CHL.

Fortellingen veksler mellom 2 generasjoner og to bestemte år: 1963 og 1987. Vi følger sirkuset på sine reiser rundt i Europa, med lange transportetapper, trening og forestillinger. Denne måten å leve på skaper et sterkt samhold mellom de som jobber på sirkuset, men det ulmer også i konflikter som med jevne mellomrom tar fyr og skaper stor dramatikk. Det brenner bokstavelig talt også: Gregors og Cecilias mor brenner inne i en av sirkusvognene, og faren dør som femtiåring, slik at søsknene overtar ansvaret for sirkusdriften altfor tidlig.

Dette er ingen glamour-fortelling om sirkuslivet. Det er mye snø, kulde, dårlig mat, flokete hår, skitne klær og vodka, men romanen har et spenningselement som driver fortellingen framover, og sjalusien mellom søsknene skaper også dynamikk i boka. Den skildrer et eksotisk og fremmedartet miljø, og gir antakelig et ganske realistisk bilde av det ekte sirkuslivet.

<< Er boken inne på biblioteket?

Bilderesultat for nattens sirkusDen andre boka, Nattens sirkus av Erin Morgenstern, er også eksotisk og fremmedartet, men på en helt annen måte. Dette sirkuset kommer alltid uanmeldt. Det åpner når natta kommer, og stenger når dagen gryr. Om natta kan alt skje, og det gjør det i denne romanen!

Bakgrunn: Teatermannen Chandresh Lefeuvre får i 1886 idéen til et sirkus som skal være noe HELT spesielt. Han allierer seg med en dyktig ingeniør og en urmaker, og skaper et drømmenes sirkus, som ikke ligner noe annet. Sirkuset består av et ukjent antall telt med den ene attraksjonen mer spektakulær enn den andre, og som lesere føres vi inn i et magisk univers av trolldom, akrobatikk, illusjonskunst, røyk, lyd og duft….

Sirkuset er også en arena for en kamp på liv og død mellom to trollmenn: Prospero og A.H. De utkjemper ikke kampen sjøl, men bruker sine to lærlinger: Prosperos datter Celia og A.H.s adoptivsønn Marco. Nå vet ingen av de to unge hva kappestriden egentlig går ut på, og i tillegg kompliseres alt av at de to konkurrentene faller pladask for hverandre. Det utløser en dominoeffekt av farlige konsekvenser som setter fleres liv i fare. Boka har et malende, blomstrende språk som drar leserne inn i handlingen og lar oss få oppleve det samme som sirkusets publikum og vel så det.

<< Er boken inne på biblioteket?

Der hvor «Sirkus Maxim» er realistisk, preget av slit og kamp for overlevelse, langt fra magiens verden, er «Nattens sirkus» et overflødighetshorn, en godtebutikk for sirkusfrelste…

For de som har lyst til å lese mer om sirkus, kan jeg anbefale disse bøkene i tillegg:

 

<< Se flere boktips fra Bokpraten her

Translate »
Click to listen highlighted text!