OmslagsbildeJeanette Winterson: Ikke bare appelsiner. Bazar 2006

 

Jeanette Winterson er født i Manchester, England i 1959. Hun har skrevet flere romaner, sju av dem er oversatt til norsk. Hun har også skrevet noveller, essay, barnebøker og hun har jobbet med teater, tv og radio.

Hun vokste opp som adoptivbarn i et strengt frireligiøst hjem. Det har hun skrevet om i romanen Ikke bare appelsiner og  i selvbiografien Hvorfor være lykkelig når du kan være normal. Og det er ikke en lykkelig barndom hun skriver om for å si det pent.

Ikke bare appelsiner er boka om Jeanette et adoptert barn. Adoptivmoren oppdrar henne som en av Guds utvalgte . Jeanette går målbevisst og lidenskapelig inn for oppgaven og ser seg selv som en framtidig misjonær. Men så forelsker hun seg i en jente i menigheten og da er helvete løs både der og hjemme. Så seksten år gammel bestemmer hun seg for å forlate kirken, hjemmet og familien for Omslagsbildekjærligheten. Hun er på vei ut i verden.

Boka er Wintersons debutroman. Den kom ut i England i 1985 og på norsk i 1989. Den ble en internasjonal bestselger og fikk en pris for beste skjønnlitterære debut. Boka ble dramatisert som tv-serie i 1990 og den ble også en stor suksess.

<< Er boken inne på biblioteket?

Anbefaler også å lese selvbiografien hennes Hvorfor være lykkelig når du kan være normal som kom på norsk i 2014. Her går hun enda dypere inn i oppveksten sin. Vi  får høre mer om adoptivmorens, som hun kaller for fru Winterson ,overveldende og vanvittige regime. Men tro ikke at det er triste bøker for hun skriver med både snert og galgenhumor.

<< Er boken inne på biblioteket?

 

<<Se flere boktips her

Translate »
Click to listen highlighted text!