Bokpraten

Frister det med en kopp kaffe eller te mens noen forteller deg om ei god bok? Velkommen til en litterær halvtime der bibliotekets ansatte tar deg med på en reise i bøker som gleder og utfordrer. Er du på jobb i nærheten? Ta med nistepakka og bli med på en hyggelig boklunsj!

Her er bøkene vi har snakket om så langt denne høsten:

Torsdag 14. september
OmslagsbildeJosé Eduardo Agualusa: Allmenn teori om glemsel. Bokvennen, 2017

«Vi bør øve oss på glemsel», sier Ludo, hovedpersonen i denne boka fra Angola. Kanskje ikke så rart, for Ludo sjøl og landet hun bor i har begge opplevd grusomme ting, hendelser som kanskje heller bør druknes i glemselens hav enn å repeteres igjen og igjen.

Ludos historie er bygd på en sann beretning, så utrolig den enn er. Som ung portugisisk kvinne flytter hun til hovedstaden Luanda sammen med sin søster og svoger. Landet er fortsatt portugisisk koloni, men i 1975 frigjør Angola seg fra kolonistyret, og stuper inn i en 27 år lang borgerkrig. I disse urolighetene forsvinner både søsteren og svogeren, og Ludo sitter igjen i toppleiligheten i den gamle bygården med en hund og en hage på taket. I redsel for å bli tatt, og fordi hun generelt er redd for det meste, bygger hun en murvegg utenfor inngangsdøra, og forlater ikke leiligheten på 28 år! Hun dyrker grønnsaker og samler regnvann på taket, fanger duer og spiser kriselageret av tørrvarer og hermetikk. Dessuten skriver hun dagbok. Først på alt tilgjengelig papir, så på veggene. Tusenvis av bøker og de fleste møblene i leiligheten fyres opp i ovnen for å skaffe varme. Ludo lever sitt enkle og ensomme liv mens borgerkrigen raser utenfor, helt til en liten gutt en dag kommer klatrende inn et vindu fra stillaset som er satt opp utenfor.

Der ute går livet sin gang, og mange andre historier og skjebner trekkes inn i boka. Agualusa presenterer mennesker og hendelser som gir leseren innblikk i Angolas historie fra 1975 til 2002. En fengslende historie, der mange av delfortellingene etter hvert viser seg å henge sammen med beretningen om Ludo.

Forfatteren José Eduardo Agualusa er født i Angola i 1960 av portugisiske foreldre. Han regnes som en av de viktigste angolanske forfatterne i dag, og er oversatt til 25 språk. «Allmenn teori om glemsel» var innstilt til Man Booker-prisen i 2016.

<< Er boka inne på biblioteket?

OmslagsbildeMariana Enriquez: Ting vi mistet i brannen. Gyldendal, 2017

På gata i et tidligere fornemt strøk i Buenos Aires ligger to fillete og skitne madrasser. Der bor ei høygravid, narkoman kvinne og hennes sønn på 5 år. De lever fra hånd til munn, av tigging og almisser. I huset rett ved bor ei annen kvinne, – velstående, med god utdanning og jobb. Hver dag ser hun disse to, men ser hun dem egentlig? En dag ringer gutten på døra hennes og sier at mamma er borte.  Kvinna slipper ham inn og gir ham mat, før hun følger ham ut, og finner igjen moren hans, som er rasende fordi hun tror gutten er blitt tatt fra henne. Det hindrer ikke at hun seinere gir bort begge barna i bytte mot dop, til en uviss skjebne. Seinere blir liket av en liten gutt funnet ille tilredt i nabolaget. Kan det være gutten på madrassen?

I denne og 11 andre noveller leser vi om hevn, rus, forsvinninger, selvskading og jenter som bli satt fyr på. Det er rystende lesning, men antakelig ikke urealistiske skildringer av livet i fattige strøk av Rio De Janeiro eller andre storbyer. Det fins innslag av magi og uforklarlige fenomener, et velkjent trekk ved mye latinamerikansk litteratur. Sjøl om boka har gotiske innslag og «overnaturlige» trekk, er den lang fra ei spenningsbok. Argentinas voldelige historie har nok hatt mye å si for hvordan og hvorfor Mariana Enriquez har valgt å skrive disse fortellingene. Megan McDowell, som oversetter bøkene hennes til engelsk, sier i etterordet til denne novellesamlinga: «A shadow hangs over Argentina and its literature […] the country is haunted by the spectre of recent dictatorships, and the memory of violence there is still raw.”

«Ting vi mistet i brannen» består 12 sterke og intense fortellinger som presser seg på leseren med rå kraft. Denne boka glemmer du ikke så lett!

<< Er boka inne på biblioteket?

 

Torsdag 7. september

OmslagsbildeVictoria Durnak:Senteret. Flamme forlag 2017

27 år gamle Elsa er gravid. Hun flytter fra Oslo til Skien. At det ble Skien er ganske tilfeldig. Måtte bare vekk fra Oslo til et sted ingen kjenner henne.Hun sliter med fødselsdepresjon. Har allikevel omsorg for barnet, passer på at hun får nok mat, tørre bleier og ikke fryser.

Elsa klarer ikke å bestemme et navn til barnet, og kaller henne bare for «babyen».Hun tilbringer store deler av dagen på kjøpesenteret Herkules, hvor hun treffer tilfeldige mennesker, mange ensomme som henne selv. Prøver å bli kjent med flere ansatte i butikkene, uten at det lykkes.

Durnak har en særegen måte å skrive på, bruker mye svart humor.Romanen har detaljerte beskrivelser av gater og steder i Skien. Anbefales!         << Er boka inne på biblioteket?

Translate »
Click to listen highlighted text!